Jak zrobić mydełka hand made – 3 najlepsze sposoby na naturalne kosmetyki

Mydełka handmade
adminzdr
10 kwietnia 2022

Robienie mydła w domu to praktyczna i satysfakcjonująca umiejętność, której warto się nauczyć. Niezależnie od tego, czy chcesz stworzyć naturalną alternatywę dla mydła kupowanego w sklepie. Czy też jesteś osobą, która szuka nowego, kreatywnego zajęcia, robienie mydła to świetna zabawa i nie zawsze jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Istnieją trzy najpopularniejsze metody wytwarzania mydła. Mydło powstaje w wyniku podstawowej reakcji chemicznej między tłuszczami lub olejami a ługiem. Proces, w którym zachodzi ta reakcja chemiczna, nazywa się zmydlaniem.

Starannie dobrana kombinacja wysokiej jakości olejów, dodanie ulubionego zapachu lub olejków eterycznych oraz dodanie naturalnego barwnika sprawia, że ręcznie robione mydło nagle nabiera urokliwego, rustykalnego charakteru.

Metoda wyrobu mydła na zimno

Metoda ta wymaga użycia ługu, który jest substancją żrącą. Aby zrobić mydło metodą na zimno, podgrzej wybrane przez siebie oleje w mydelniczce do temperatury około 38 stopni Celsjusza. Następnie powoli dodajesz mieszaninę ługu i wody i mieszasz mydło, aż zgęstnieje do śladowej ilości. Gdy masa osiągnie odpowiednią gęstość, dodaj zapach, kolor i dodatki, a następnie przelej ją do formy.

Surowe mydło potrzebuje około 24 godzin, aby stwardnieć, i kilku tygodni, aby się utwardzić, zanim będzie gotowe do użycia. Aby rozpocząć wytwarzanie mydła w procesie na zimno, przygotuj się na to, że będziesz potrzebować więcej sprzętu i czasu na sprzątanie niż w przypadku mydła w płynie. Pracuj w miejscu, w którym jest źródło ciepła i dostęp do wody.

Mydełka hand made
Źródło: Pixabay

Potrzebne będzie chłodne i suche miejsce, w którym mydło będzie się utwardzać. Ponieważ ta metoda wytwarzania mydła obejmuje proces zmydlania, można używać świeżych dodatków, takich jak mleko i owoce. Świeże dodatki mogą być stosowane, ponieważ wysokie pH środowiska procesu zmydlania chroni składniki i zapobiega powstawaniu bakterii lub pleśni. Tekstura mydła w procesie na zimno jest również gęstsza, co oznacza, że można używać cięższych dodatków, które nie opadną na dno.

Zwróć uwagę, że wanilia może nie być niezawodnym dodatkiem do mydła wytwarzanego metodą na zimno ze względu na potencjalną zawartość alkoholu, który może spowodować, że mydło stanie się brązowe. Gdy już nauczysz się, jak zrobić mydło na zimno, przenieś swoje talenty na wyższy poziom i zrób domowej roboty szampon w kostce.

Metoda wyrobu mydła na ciepło

Podobnie jak w przypadku partii mydła produkowanego w procesie na zimno, przygotuj roztwór ługu, a następnie odważ twarde oleje i ustaw je do roztopienia w kuchence mikrofalowej lub na kuchence. Jeśli pozwala na to garnek do gotowania, umieść jego część na wadze i odmierzaj do niego płynne oleje. Pozwól roztopionym olejom twardym nieco ostygnąć, a następnie dodaj je do olejów płynnych. Ponieważ mydło wytwarzane w procesie na gorąco ma bardziej „rustykalny” wygląd, wykorzystaj to, dodając do niego glinkę. Nadaja ona mydłu piękne brązowe plamki i ma właściwości lekko złuszczające. Dobrze wymieszaj ją z olejami.

Dodaj roztwór ługu do roztopionych olejów i wymieszaj jak zwykle. Mydło będzie miało jaśniejszy kolor. Gdy mydło będzie już gotowe, ustaw garnek na „niski poziom” i nałóż pokrywkę. Nie chcesz, aby uciekało dużo wody, więc pamiętaj, aby nie zdejmować pokrywki. Ustaw minutnik na 15 minut. Po upływie 15 minut sprawdź, czy mydło jest gotowe.  Od tego, jak szybko Twój garnek będzie gotował na „wolnym ogniu”, zależy, jak szybko wszystko będzie się działo. Sprawdzaj co około 15 minut i mieszaj mydło, aby upewnić się, że podgrzewa się równomiernie.

Dodaj swój olejek zapachowy lub eteryczny i dobrze wymieszaj. Może się wydawać, że olejek zapachowy sprawi, że całość będzie bardziej oleista lub płynna. Nie przestawaj mieszać. Mydło wchłonie olejek zapachowy i będzie w porządku. Przykryj mydło i odstaw je na bok. Będzie potrzebowało 24 do 48 godzin, aby ostygnąć i stwardnieć na tyle, by można je było odformować i pokroić. Ponieważ proces zmydlania został zakończony, mydło jest technicznie gotowe do użycia zaraz po pokrojeniu, ale tak jak w przypadku mydła produkowanego na zimno, korzystne będzie kilkutygodniowe leżakowanie.

Mydełka hand made
Źródło: Pixabay

Metoda wtórna

Metoda wtórna obejmuje przerabianie już zrobionego mydła i nadawanie mu nowego życia poprzez tarcie go, topienie, a następnie dodawanie dowolnych dodatkowych kolorów, zapachów i dodatków. Pierwszym krokiem jest podzielenie mydła na jak najmniejsze kawałki. Jeśli mydło utwardzało się przez kilka dni, można je zetrzeć na tarce do sera. Jeśli mydło jest świeżo po wyjęciu z formy (a więc jest zbyt miękkie, aby je zetrzeć na tarce), po prostu pokrój je na małe kawałki. Możesz użyć zwykłej wody, aby pomóc mydłu się rozpuścić.

Wiele osób lubi używać mleka zamiast wody. Po pozostawieniu mydła w cieple na około godzinę, otwórz pokrywkę i delikatnie zamieszaj. W tym momencie możesz już tylko lekko je wymieszać. Zobaczysz, że prawdopodobnie zaczyna się ono upłynniać (do konsystencji gęstego sosu jabłkowego), a brzegi masy mydlanej zaczynają się robić nieco przezroczyste. Kiedy mydło będzie już płynne można dodać ulubione dodatki. Następnie trzeba je pozostawić do utwardzenia i pokroić na mniejsze części.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.