Olej sezamowy – przepisy na potrawy, właściwości zdrowotne, działanie, zastosowanie w kosmetyce

Oleje
adminzdr
13 kwietnia 2022

Olej sezamowy to olej pochodzenia roślinnego, korzystny dla zdrowia organizmu, nadający się do przygotowywania potraw. Jest jadalny i ma smak bardzo podobny do orzecha włoskiego. Może być stosowany z umiarem, ponieważ zawiera duże ilości tłuszczów omega 6, a przynosi wiele ulg w różnych dolegliwościach zdrowotnych, ma bardzo gładką konsystencję i jest naturalnym skarbem niezbędnych kwasów tłuszczowych, takich jak omega 3 i omega 6, które tak dobrze wpływają na nasze zdrowie.

Olej sezamowy azjatycki – olej ten, o barwie od jasnobrązowej do ciemnoczerwonobrązowej, wytwarzany jest z opiekanych nasion sezamu i charakteryzuje się silnym aromatem i smakiem. Niewielka ilość wystarcza na długo. Olej sezamowy jest często stosowany jako olej wykończeniowy, dodający orzechowego, tostowego smaku do gorących lub zimnych dań.

Zazwyczaj im ciemniejszy jest olej sezamowy, tym mocniejszy jest jego smak. Jasny olej sezamowy, zwany też białym lub zwykłym, ma jasny kolor. Wytwarza się go z surowych nasion sezamu, co daje olej o wysokiej temperaturze i niskim smaku. Olej sezamowy tłoczony na zimno jest wytwarzany bez użycia ciepła i środków chemicznych. Jest ceniony za swoją czystość i można go znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępne są również mieszanki olejów, w których olej z prażonego sezamu łączy się z innymi olejami. W rezultacie otrzymujemy tańszą opcję o mniej intensywnym smaku.

Olej sezamowy
Źródło: Pixabay

Smakowite przepisy z olejem sezamowym

Rozgrzej żeliwną patelnię, dodaj olej sezamowy, gdy olej zacznie się mienić, dodaj pierś kurczaka skórą do dołu. Kontynuuj smażenie do poziomu, jaki preferujesz. Obróć kurczaka. Dodaj warzywa i wstaw do środkowej części piekarnika. Ustaw minutnik na 20 minut. Sprawdź po 20 minutach, obróć warzywa i podsmaż. Piecz kolejne 20 minut. Użyj termometru, aby uzyskać temperaturę 180°C. Pozwól kurczakowi odpocząć.

Opłucz całe liście sałaty i osusz, uważając, aby ich nie porozrywać. Odłóż na bok. Rozgrzej dużą patelnię na średnio-wysokim ogniu. Gotuj i mieszaj wołowinę z olejem sezamowym na gorącej patelni, aż się zrumieni i stanie się krucha. Odsącz tłuszcz; przełóż wołowinę do miski. Na tej samej patelni, na której gotowano wołowinę, gotuj i mieszaj cebulę, aż lekko zmięknie. Wymieszaj sos, czosnek, sos sojowy, ocet, imbir i sos z papryczek chili z cebulą. Dodać czerwoną cebulę, olej sezamowy i ugotowaną wołowinę. Ułóż liście sałaty wokół zewnętrznej krawędzi dużego półmiska do serwowania, a na środku ułóż mieszankę mięsną.

Właściwości oleju sezamowego

Olej sezamowy jest stosowany ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, które są skuteczne w zwalczaniu powszechnych patogenów bakteryjnych, takich jak paciorkowce i gronkowce, a także infekcji grzybiczych.

Olej ten jest bogaty w witaminę E i przeciwutleniacze. Zawiera tyrozynę, która jest bezpośrednio odpowiedzialna za działanie neuroprzekaźnika serotoniny w naszym mózgu. Wszelkie zaburzenia równowagi serotoniny mogą prowadzić do niepokoju i depresji. Według badań naukowcy doszli do wniosku, że dodawanie oleju sezamowego do potraw pomaga w uzyskaniu pozytywnych emocji.

Wmasowywanie tego oleju w skórę głowy i włosy może zapobiec ich rozjaśnianiu i utrzymać ich naturalny kolor przez długi czas. Ma właściwości przyciemniające. Olej sezamowy jest bogaty w żelazo, dlatego jest jednym z najlepszych domowych sposobów leczenia anemii i innych problemów związanych z niedoborem żelaza. Olej sezamowy zawiera magnez. Zawiera także związek o działaniu przeciwnowotworowym, Stosowanie tych związków zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, a nawet zapobiega jego wystąpieniu.

Działanie oleju sezamowego

Nasiona sezamu są źródłem witamin i minerałów. Zawierają dużo miedzi, cynku, magnezu, żelaza i wapnia. Chociaż olej sezamowy nie zawiera tak wielu składników odżywczych jak nasiona, ponieważ pewne jego ilości są tracone w procesie ekstrakcji, to nadal zachowuje większość korzystnych właściwości. Jest on szczególnie znany z zawartości cynku i miedzi, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek, krążeniu krwi i metabolizmie.

Miedź obecna w oleju sezamowym jest również znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, pomaga zmniejszyć bóle artretyczne, obrzęki stawów i wzmacnia kości. Zalety oleju sezamowego dla włosów – kego odżywczy, uspokajający i rozgrzewający charakter sprawia, że jest idealnym olejem do masażu. Zawarte w nim przeciwutleniacze zapobiegają siwieniu włosów, pobudzają ich wzrost, leczą wszy i zapobiegają wypadaniu włosów. Nasiona sezamu są źródłem witamin i minerałów. Zawierają cynk, żelazo i magnez, które wspomagają produkcję czerwonych krwinek, krążenie krwi i usprawniają metabolizm.

Olej sezamowy
Źródło: Pixabay

Olej sezamowy w kosmetyce

Kwas linolowy, fitosterole i olej sezamowy sprawiają, że organiczny olej sezamowy jest szczególnie atrakcyjny dla przemysłu kosmetycznego jako składnik maseczek, kremów i produktów do pielęgnacji włosów. Powinny one zapewniać intensywną pielęgnację, działać antyoksydacyjnie i pobudzać krążenie krwi, aby lepiej chronić skórę przed negatywnymi wpływami środowiska i w ten sposób przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się.

Ponadto organiczny olej sezamowy zapewnia lekką ochronę przed promieniowaniem UV, dzięki czemu nadaje się również jako olejek do opalania. Ponieważ organiczny olej sezamowy może być wchłaniany przez skórę, a zwłaszcza przez przestrzenie międzykomórkowe, jest on zarówno bardzo dobrym olejem bazowym, jak i odpowiednim nośnikiem dla innych składników aktywnych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.